Tako kot pri vsakem nakupu ali posvojitvi živali se je potrebno o njej in njenih zahtevah dobro pozanimati ter pretehtati o naših zmožnostih za njeno skrb.

Če želimo kupiti eksotično žival izključno iz vidika, ker je kul, to ni dober razlog, saj dolgoročno tak razlog ne pelje daleč. Potrebno je premisliti, ali je to za nas res prava dolgoročna odločitev, saj mora le-ta sloneti na naših zmožnostih (predvsem časovnih in finančnih), da živali priskrbimo zdravo okolje, prostor, oskrbo in pozornost.

Kaj moram vedeti pred nakupom eksotične živali?

Potrebno se je pozanimati, če za izbrano žival potrebujemo kakšna dovoljenja (npr. CITES). Lahko da naša žival spada med invazivne vrste, in je zato pod nobenim pogojem ne smemo spustiti v naravo.

Marsikatera želvica, kuščar ali kača, katero prodajajo v trgovinah za živali, ne ostane tako majhna za dolgo in se je zato, potrebno pozanimati, kako velik terarij ali akvaterarij bomo potrebovali zanjo, ko odraste in ali imamo doma sploh dovolj prostora za to.
Druga stvar pa je življenjska doba, saj vodne želve in določene vrste kač lahko živijo do 40 let, medtem ko kopenske želve tudi po 100 let. Ali smo res pripravljeni na tako dolgotrajno obveznost?

Ne smemo pozabiti tudi določenih bolezni (zoonoz), ki jih lahko prenašajo naši eksotični ljubljenčki. Tu imam predvsem v mislih salmonelo, s katero se lahko okužimo preko naše kače ali kuščarja, saj se le-ta nahaja v njihovih iztrebkih. Zato je pomembno, da si po rokovanju plazilcev vedno umijemo roke.

Kako je s prehrano?

Za večino živali, tudi eksotičnih, dobimo lahko hrano za njih že v vsaki malo bolje založeni trgovini za živali. Potrebno se je pozanimati, ali potrebuje sveže pripravljeno hrano, ki ni nujno na razpolago skozi celo leto. Lahko da se hrani z insekti (npr. agame, ptičji pajki) ali pa z mišmi in podganami (npr. kače). Smo res pripravljeni na tak način hranjenja? Ali jo moramo hraniti enkrat ali večkrat na dan? Ali pa je mogoče dovolj enkrat na teden, 14 dni ali na 1 mesec?

Kakšni so stroški in kompatibilnost z drugimi ljubljenčki?

Cene same živali so v zadnjih letih močno upadle, a se lahko samo za pravilno oskrbo naberejo vratolomni stroški. Pomisliti moramo na njen bivalni prostor, kaj potrebuje, hrano, veterinarske stroške in drugo. Včasih si bomo morali priskrbeti tudi kakšno varuško za čas dopusta ali najti primeren hotel za živali, ki bi bil pripravljen sprejeti našo eksotično žival.
Pozanimati se je treba, če je naša žival potrebuje družbo svoje vrste in če je zato bolje imeti skupaj samo samice ali samo samce, in če se lahko samci stepejo med seboj. Lahko da je konec koncev najboljše, da je naša žival sama v terariju.
Pozorni pa moramo biti tudi na to ali je eksotična žival kompatibilna z našimi drugimi ljubljenčki (npr. s psi ali mačkami) in če jo lahko le-ti spravljajo v stres ali obratno.

Kje kupim eksotično žival?

Vedno priporočamo nakup direktno od vzreditelja, ki dobro pozna vsako svojo žival in tudi najbolje lahko odgovori na vsa vaša vprašanja, poleg tega lahko od njega dobite še cel kup začetnih napotkov. Če pa v vaši bližini ni vzrediteljev, vam svetujemo obisk razstave eksotičnih živali Bioexo, saj tam že 13 leto zapored razstavljajo/mo slovenski in tuji rejci, ki vam iz prve roke ponudijo obilico napotkov o dotični živali in tudi omogočijo nakup le te.

Kako vemo, da je žival, ki jo kupujemo, zdrava?

Pri plazilcih je dobro pogledati njihove luske, če so sijoče in mehke na otip (seveda odvisno od vrste) in, da je žival dobro rejena (npr. gledamo zadek pri ptičjih pajkih) ter brez zunanjih parazitov (po navadi uši ali pršice). Poleg tega je dobro pogledati tudi njihove nosnice in oči, ki morajo biti brez izcedka. Prav tako je pametno preveriti njihovo kloako (t.i. zadnjično odprtino pri plazilcih), ki ne sme biti razdražena, saj je to lahko znak driske ali notranjih parazitov (npr. glist)
Za nakup eksotične živali se lahko vedno obrnete tudi na nas na spletni strani www.bioexoboas.si, ali nam pišete pod zasebno sporočilo na fb Bioexo Boas, kjer vas bomo usmerili na poznanega rejca in vam pomagali pri nakupu vašega novega ljubljenčka ????

Do naslednjič, Aleš Abram

0 komentarjev

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nazaj
Kaj moram vedeti pred nakupom kameleona?
Naprej
Bradata agama – najpopularnejši kuščar v ujetnštvu