ŽELITE KAMELEONA – KAJ SEDAJ?

Po spletu okoliščin sva prejšnji mesec sprejela 1 leto staro samičko jemenskega kameleona za katero lastnica ni več mogla skrbeti. Poimenovala sva jo Mojca in v istem dnevu nama je ukradla srce in postala najin novi otrok.

Opažava, da veliko novih lastnikov dela nakup eksotičnih živali impulzivno in brez predhodnega znanja o oskrbi določene živali, zato želiva ta članek posvetiti najini Mojci in vas izobraziti o vsem pomembnem pred nakupom jemenskega kameleona, ki je hkrati tudi najbolj popularna vrsta kameleona pri nas.

Izjemno pomembno je, da se še pred nakupom plazilca poučite o zakonitostih teraristike in osnovnih potrebah plazilcev. V nadaljevanju preberite nekaj splošnih nasvetov in napotkov, ki jih je potrebno upoštevati pred in ob nakupu vašega plazilca. Vsekakor pa se glede specifičnih potreb vaše izbrane vrste obrnite na strokovnjaka, oz. se poučite s pomočjo ustrezne literature.

SPLOŠNO O KAMELEONIH

Kameleon je eden izmed najzahtevnejših plazilcev, ko gre za njegovo gojenje v terariju. Primeren je za izkušene terariste. Za svoj obstoj večina vrst kameleonov potrebuje »drevo«. To v praksi pomeni, da moramo kameleonu omogočiti zelo velik terarij ali voliero. Za kameleone velja, da ujetništva ne prenašajo najbolje, zato morajo lastniki poskrbeti za dovolj prostoren življenjski prostor, ki čim bolj posnema njihovo naravno okolje. Kameleon je na splošno bolj kot na temperaturo občutljiv na relativno vlažnost v terariju, na dnevno-nočna nihanja temperature in na raznovrstno živo krilato hrano. Za ohranjanje stalne temperature lahko uporabimo razna grelna telesa, najpogosteje pa se uporablja grelna žarnica ustrezne jakosti, ki jo namestimo tako, da kameleon ne more priti v stik z njo.

Kameleon svoj plen lovi z dolgim in lepljivim jezikom, s katerim tudi vonja in okuša. Kot ostali plazilci potrebuje tudi kameleon prostor za sončenje, ki mora biti ogret na 35 stopinj in hladnejše področje, kamor se gre lahko ohladiti.

JEMENSKI KAMELEON

Jemenski kameleon prihaja iz Jemna in JZ Saudske Arabije. Je drevesna vrsta, ki najraje živi visoko nad tlemi ali nizko v grmičevju. So ena redkih vrst kameleonov, ki prenašajo široke temperaturne razpone od 24-35°C.  je živih barv, z izrazitimi zlatimi, zelenimi in modrimi lisami, pojavlja pa se še rumena, oranžna in črna barva. Značilen je spolni dimorfizem. Samci so večji in imajo večjo čelado (greben na glavi). Že kot mladiči imajo samci na nogah ostroge, zato je ločevanje po spolu enostavno. Odrasli samci  merijo v dolžino 43-61 cm (od glave do konice repa). Samice imajo manjšo glavo in čelado in odrasle merijo 25-35 cm. Povprečna življenska doba je do 5 let (samice), do 8 let (samci).

PREHRANA KAMELEONA

Večina vrst se prehranjuje z živo krilato hrano kot so mokarji, črički, muhe, puščavske kobilice, paličnjaki, ščurki in še kaj. Bolj kot je pestra prehrana, bolj bo vaš kameleon zadovoljen. Pri večini vrst kameleonov v ujetništvu je mogoče opaziti tudi zavračanje pitja vode iz napajalnika ali posodic. Ker kameleoni torej nočejo piti vode na tak način, je potrebno terarij dva do trikrat na dan škropiti z mlačno vodo, da vodo popijejo iz rastlin ali stekla terarija. Toda, pri tem je potrebno posebno pozornost namenjati vlagi (da ni prevelika, niti premajhna), saj sicer kameleoni lahko zelo hitro zbolijo (zaradi pršic, glivic, glist, obolenj dihal ipd.). Kameleon se občasno lahko prehranjuje tudi s sadjem, zelenjavo, ipd. Prehrani je potrebno redno dodajati tudi multivitaminske pripravke in kalcij

.

RAZMNOŽEVANJE

Kar se tiče vzreje gre za zelo zahtevne živali. Kljub temu nekaterih teraristom uspe razmnožiti svoje kameleone. Določene vrste ležejo jajca, druge pa so živorodne. Pri mladičkih je pomembno, da jim nudimo zares raznoliko živo hrano (od sadnih mušic, mladih čričkov pa do sredozemskih murnov).

Kameleoni spolno zrelost dosežejo nekje pri 5 mesecih. Parijo se večkrat na leto, običajno v obdobju parjenja samice spremenijo barvo. Vrste, ki ležejo jajca, le ta običajno izležejo 20-30 dni po paritvi. Število jajc lahko variira med 35 in 85.

OBNAŠANJE

Jemenski kameleon je po naravi plašna žival. Ko se prestraši ali se čuti ogroženega, se zvije v klobčič, potemni in hlini bolezen. Precej časa lahko traja, da se spet počuti dovolj varnega in se ponovno začne premikati. Jemenski kameleoni so precej agresivni drug do drugega. Raje se zadržujejo zase in živijo samotarsko življenje. Samci so zelo teritorialni in jih je potrebno vedno gojiti ločeno. Samice niso agresivne in lahko živijo skupaj, razen v času parjenja. Samci in samice se prenašajo edino v času parjenja.

BIVALIŠČE, TEMPERATURA IN OSVETLITEV

Jemenskemu kameleonu je potrebno zagotoviti primerno velik in zračen terarij. Dnevne temperature naj se gibljejo med 24 in 28ºC. Kot vsi plazilci potrebuje tudi jemenski kameleon prostor za sončenje – t.i. vročo točko, ki naj bo pri tej vrsti ogreta na 35°C in hladnejše področje v terariju, da lahko v vsakem trenutku izbere temperaturno ustrezen kotiček. Nočna temperatura lahko pade na 20ºC. Ker so jemenski kameleoni dnevno aktivne puščavske živali nujno potrebujejo dovolj močno osvetlitev, ki zagotavlja tudi zadosten delež UV svetlobe. Ker žarnice sčasoma izgubljajo na moči in spremenijo spekter svetlobe jih moramo po 6-ih do 10-ih mesecih delovanja nadomestiti z novimi. Vse žarnice, ki oddajajo svetlobo so lahko prižgane 12 do 14 ur dnevno, preostali del dneva pa mora biti tema. UVA/B žarnice namestimo znotraj terarija, ker uva/b svetloba ne gre skozi steklo oz. nima učinka! V terarij namestite obilo vej in vejic različnih debelin, da bo kameleon lahko plezal. Terarij naj bo tudi gosto zaraščen z živimi rastlinami, ki kameleonu nudijo zavetje in vir rastlinske hrane.

Do naslednjič, Niki&Aleš&Mojca 🙂

Avtorske fotografije:

Slika 1&2 The official chameleon

Slika 3 bog.reptile

Slika 4 Timothyelcamaleon

Sika 5 reptile_haven

Naslovna slika Jim Zuckerman

0 komentarjev

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nazaj
Kaj moram vedeti pred nakupom kameleona?
Naprej
Kaj moram vedeti pred nakupom eksotične živali?