Bradata agama

Bradata agama je eden izmed bolj priljubljenih eksotičnih ljubljenčkov v Sloveniji in seveda imava tudi midva doma parček bradatih agam po imenu Magda in Boris. Bradate agame spadajo v družino agam – (Agamidae) znotraj reda kuščarjev (Squamata). Izhajajo iz centralne Avstralije iz polpuščavskih predelov, savan in suhih gozdov, kjer se zadržujejo na  tleh in na suhih drevesih in grmih.

Spol

Spol lahko določimo pri odraslih živalih, če jih pogledamo s spodnje strani. Samci imajo večjo glavo, širši repni koren, bolj obarvano brado, so tudi večji ter bolj teritorialni in živahni, imajo različne analne pore med zadnjimi nogami in dve večji spolni izboklini pri anusu. Pri samicah tega ne opazimo, samice pa imajo samo 1 izboklino ali nobene. Vendar se lahko zgodi, da se kasneje iz živali, za katero smo mislili, da je samica, razvije samček.

Obnašanje

Po obnašanju so samci teritorialni, zato je lahko v terarij le en samec z eno ali več samicami. Med seboj se sporazumevajo z govorico telesa. Ob nevarnosti napihnejo brado. Agame so izjemno hvaležni kuščarji za rokovanje. Živali se navežejo na svojega skrbnika in se rade ljubkujejo. Odrasle agame v povprečju zrastejo do 56 cm, kot ljubljenčki živijo nekje do 15 let.

Prehrana

Bradate agame so vsejede živali, ki se v naravi hranijo z raznimi žuželkami in rastlinsko hrano v obliki listov in cvetov. Žuželke naj predstavljajo večinski del prehrane. Izogibajte pa se enostranski prehrani z ličinkami mokarjev in zoofobov, saj se kuščar ob takšni prehrani zamasti, kar pogosto privede do maščobne degeneracije jeter in pogina živali. Mokarji in zoofobi naj predstavljajo le občasen priboljšek, osnovno prehrano pa naj predstavljajo črički ali kobilice. Preostali del prehrane (cca 30%) naj predstavlja listnata zelenjava in cvetovi,kot je regrat s cvetovi, endivija in radič. Hrani je treba dodajati mineralno vitaminske dodatke na vsako drugo hranjenje.

Ureditev terarija

Ustrezna temperatura za agame je 20°C ponoči, podnevi pa do 40°C. Najustreznejša ureditev prostora za bradate agame je terarij s polpuščavskim biotopom; pesek, suhe korenine, sukulenti in šotni mah. Najbolje je, da se uporablja samo pesek.

Potrebujejo tudi posode za hrano in posodo za svežo vodo. Velikost terarija za dve odrasli agami je minimalno 100x60x40cm (d x š x v). Bistvena in nujna je ustrezna ventilacija terarija! Kot dnevno aktivni plazilci nujno potrebujejo tako UVA kot UVB svetlobo za tvorbo D3 vitamina, da lahko pravilno absorbirajo kalcij. Najboljši vir je sonce; če te možnosti ni, namestimo kakovosten umeten vir UV svetlobe. Vir UVB svetlobe so običajno specialne UVB florescentne cevi, ki oddajajo valovanje med 290 – 320 nm (nanometer).

Poskrbeti pa je treba tudi za ustrezen vir UVA svetlobe. Poleg kakovostne UV svetlobe se priporoča čim bolj pogosto sončenje bradatih agam zunaj, da dobijo naravno sončno svetlobo.

Do naslednjič, Aleš Abram

0 komentarjev

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Nazaj
Kaj moram vedeti pred nakupom eksotične živali?
Naprej
Bradata agama – najpopularnejši kuščar v ujetnštvu